MASAK LEMAK PUCUK CEMPERAI
BAHANNYA
- ~ 2 cekak pucuk cemperai
- ~Santan kelapa secukupnya
- ~1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
- ~Garam secukup rasa
- * Boleh ditambah sedikit air jika kuah terlalu pekat*
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
- ~ 4 cm kunyit hidup
- ~2 biji bawang merah
- ~1 ulas bawang putih
- ~ Sedikit cili api - kalau suka pedas
CARA MEMASAK :
(1). Bersihkan pucuk cemperai dan ambil daun-daun .
Tumbuk lumat semua bawang merah , putih , kunyit hidup dan sedikit cili api . Kalau tak mau pedas tak perlu tambah cili api .
(2).Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis . Kacau semua bahan dan biarkan santan/kuah mendidih .
(3). Masukkan semua pucuk cemperai tadi dan kacau sekejap . Biarkan sampai pucuk cemperai masak dan menjadi empuk . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur.
###Ini la rupa sayur pucuk cemperai yang dimasak lemak kuning , rasa sayur lebih kurang sama macam pucuk manis memang sedap , lemak dan manis . Juadah sayur pucuk cemperai ni memang la hidangan istimewa sebab jarang dapat jumpa dan dapat dimakan ,####
0 comments:
Post a Comment