Wednesday 25 November 2015

Filled Under:

MASAK LEMAK PUCUK CEMPERAI



MASAK LEMAK PUCUK CEMPERAI


BAHANNYA
  • ~ 2 cekak pucuk cemperai  
  • ~Santan kelapa secukupnya 
  • ~1 genggam ikan bilis - rendam sekejap 
  • ~Garam secukup rasa 
  • * Boleh ditambah sedikit air jika kuah terlalu pekat*


BAHAN DITUMBUK LUMAT :
  • ~ 4 cm kunyit hidup 
  • ~2 biji bawang merah 
  • ~1 ulas bawang putih
  • ~ Sedikit cili api - kalau suka pedas


 CARA MEMASAK : 
(1). Bersihkan pucuk cemperai dan ambil daun-daun . 
Tumbuk lumat semua bawang merah , putih , kunyit hidup dan sedikit cili api . Kalau tak mau pedas tak perlu tambah cili api .
(2).Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis . Kacau semua bahan dan biarkan santan/kuah mendidih .

(3). Masukkan semua pucuk cemperai tadi dan kacau sekejap . Biarkan sampai pucuk cemperai masak dan menjadi empuk . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur. 

###Ini la rupa sayur pucuk cemperai yang dimasak lemak kuning , rasa sayur lebih kurang sama macam pucuk manis memang sedap , lemak dan manis . Juadah sayur pucuk cemperai ni memang la hidangan istimewa  sebab jarang dapat jumpa dan dapat dimakan ,####




0 comments:

Post a Comment