Friday 27 November 2015

Filled Under:

Popia Basah Meleleh



POPIA BASAH MELELEH

Bahan Kulit Popia

  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 biji putih telor 
  • 3/4 cawan air 
  • 2 sudu makan (cuka) 
  • secubit garam


Cara Membuat : 

 Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang - kurangnya 1/2jam. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper Buat dari arah jam.Mulakan dari tepi dulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan. Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan. Boleh disusun berlapis - lapis ia tak melekat.


Bahan Untuk Inti Popia

  • 1/2 biji kobis - di racik halus 
  • 3 biji  carrot - di sagat halus 
  • 1 biji  bawang besar 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 sudu makan udang kering 
  • garam secukupnya 

minyak untuk menumis

Cara Membuat :

Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi.Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam.Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga sedikit layu....

Selamat Mencuba dan Sesuai Untuk Sajian Juadah Petang.





0 comments:

Post a Comment