Wednesday 25 November 2015

Filled Under:

RESEPI KOLEH KACANG HIJAU LAZAT




RESEPI KOLEH KACANG HIJAU LAZAT

  • Bahan (a)
  • ~ 400 gram gula merah
  • ~100 gram gula halus
  • ~300 ml air
  • ~1 helai daun pandan

  • Bahan (b)
  • ~300 gram tepung kacang hijau
  • ~1 sudu teh garam
  • ~400ml santan pekat
  • ~1300ml air
  • ~3 sudu teh minyak masak

  • ~Bahan (c) (tahi minyak)
  • ~300ml santan pekat
  • ~secubit garam


(Cara-cara nya) 
(1). Bahan dimasak dengan api perlahan. Kacau sekali-sekala hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas. Ketepikan.

##minyaknya jangan dibuang, masuk ke dalam adunan supaya berkilat##

(2). Masak bahan2 (a) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml [ jgn sampai air gula pekat]

(3). Satukan bahan (b), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.

(4). Masukkan bahan (a) ke dalam bancuhan (b), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik. Masukkan minyak supaya berkilat.

(5). Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.

(6). Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya. 




0 comments:

Post a Comment