Thursday, 26 November 2015

Filled Under:

Resepi Cempedak Goreng Rangup Tanpa Tepung Rangup


Resepi Cempedak Goreng Rangup Tanpa Tepung Rangup

Bahannya
  • Cempedak secukupnya
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil kunyit
  • satu cawan minyak masak
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Campurkan tepung gandum, kunyit dan garam
  3.  Tuang air sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan dengan tangan
  4. Masuk kan sedikit minyak yang telah dipanaskan
  5. Kacau sehingga adunan betul2 sebati dan tidak berketul
  6. Adunan tidaklah perlu terlalu cair atau terlalu pekat.
  7. Celupkan buah cempedak di dalam adunan tepung tadi dan goreng sehingga kekuningan. Api jangan terlalu kuat dan anda perlu mengacau sehingga tepung betul betul garing.
  8. Angkat dan toskan di atas kertas tisu.

Resepi Cempedak Goreng yang sungguh rangup, sangat mudah disediakan, enak dihidangkan bersama teh o panas, dan jugak hidangan yang lazat untuk juadah minum petang apabila digoreng panas. Pastikan menggunakan cempedak yang masak tetapi tidak terlalu ranum.




0 comments:

Post a Comment