Thursday, 10 December 2015

Filled Under:

Resepi Bihun Sup Bonda


Cara membuatnya sangatlah mudah, tapi memang sedap, pasti puas hati

(*)Bahan-bahan yang di perlukan adalah:-


  • [+]Bihun untuk 2 orang makan
  • [+]2 ketul ayam (bahagian berisi)
  • [+]1 pokok sawi
  • [+]Segenggam taugeh
  • [+]Daun bawang yang dipotong halus
  • [+]Daun sup yang dipotong halus
  • [+]Segenggam bawang goreng
  • [+]3 ulas bawang merah
  • [+]3 ulas bawang putih
  • [+]Seinci halia
  • [+]1 batang kulit kayu manis
  • [+]2 kuntum bunga lawang
  • [+]3 kuntum bunga cengkih
  • [+] sup
  • [+] kurma
  •  [+]garam
  •  [+]serbuk pati ayam
  • [+]6 biji cili padi
  • [+]1 biji limau nipis (ambil jusnya aje tau)
  • [+]kicap pekat manis
  • [+]minyak untuk menumis
  • [+]Air

(*)Cara-caranya adalah:-
    1. Rendam bihun dalam bekas berisi air
    2. Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & halia
    3. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih
    4. Setelah bahan2 tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul2kan sehingga kulit ayam kelihatan sedikit perang
    5. Setelah itu, masukkan air secukupnya
    6. Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk sehingga mencapai kekeruhan yang disukai
    7. Masukkan pula sedikit rempah kurma (anggaran 1 sudu teh)
    8. Masukkan garam & serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan sup mereneh
    9. Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
    10. Setelah ayam dalam sup masak elok, keluarkan dan siat2 isinya. Setelah itu, celur sawi, taugeh & bihun
    11. Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng di atasnya.
    12. Hidangkan dengan sambal kicap




0 comments:

Post a Comment