Cara membuatnya sangatlah mudah, tapi memang sedap, pasti puas hati
(*)Bahan-bahan yang di perlukan adalah:-
- [+]Bihun untuk 2 orang makan
- [+]2 ketul ayam (bahagian berisi)
- [+]1 pokok sawi
- [+]Segenggam taugeh
- [+]Daun bawang yang dipotong halus
- [+]Daun sup yang dipotong halus
- [+]Segenggam bawang goreng
- [+]3 ulas bawang merah
- [+]3 ulas bawang putih
- [+]Seinci halia
- [+]1 batang kulit kayu manis
- [+]2 kuntum bunga lawang
- [+]3 kuntum bunga cengkih
- [+] sup
- [+] kurma
- [+]garam
- [+]serbuk pati ayam
- [+]6 biji cili padi
- [+]1 biji limau nipis (ambil jusnya aje tau)
- [+]kicap pekat manis
- [+]minyak untuk menumis
- [+]Air
(*)Cara-caranya adalah:-
- Rendam bihun dalam bekas berisi air
- Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & halia
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih
- Setelah bahan2 tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul2kan sehingga kulit ayam kelihatan sedikit perang
- Setelah itu, masukkan air secukupnya
- Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk sehingga mencapai kekeruhan yang disukai
- Masukkan pula sedikit rempah kurma (anggaran 1 sudu teh)
- Masukkan garam & serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan sup mereneh
- Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
- Setelah ayam dalam sup masak elok, keluarkan dan siat2 isinya. Setelah itu, celur sawi, taugeh & bihun
- Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng di atasnya.
- Hidangkan dengan sambal kicap
0 comments:
Post a Comment