Tuesday 8 December 2015

Filled Under:

RESEPI KUIH NONA MANIS SANGAT SEDAP


RESEPI KUIH NONA MANIS SANGAT SEDAP

Bahan (I)
[#]3 biji telur ayam
[#]1 cawan gula pasir
[#]2 cawan santan
[#]2 cawan tepung gandum

Bahan( II)
[#]2 cawan santan suji (santan yang diblender bersama pandan dan suji - suji ialah sejenis tumbuhan serupa pandan) - Amie tidak gunakan suji (tak pernah jumpa pokok suji di tempat Amie) Amie gunakan pandan emulco dan perasa pandan
[#]1/2 cawan gula pasir
[#]1/2 cawan tepung jagung
[#]1/2 sudu teh garam

Bahan (III)
[#]2 cawan santan  (pati santan)
[#]2 sudu makan gula pasir
[#]2 sudu makan tepung gandum
[#]1/2 sudu teh garam

Caranya
[#]1. Pukul telur dan gula sehingga mengembang. Perlahankan kelajuan mixer, dan masukkan tepung gandum. Adun sebati dan kemudian masukkan pula santan dan diadun lagi hingga sebati. Ketepikan.
[#]2. Campurkan santan suji (santan yang diblender bersama pandan tadi), gula pasir dan tepung jagung. Masak di atas api dapur sehingga meletu-letup dan memekat. Angkat.
[#]3. Campurkan Bahan I dan Bahan II.Gunakan mixer hingga teradun sebati. Ketepikan. 
[#]4. Naikkan periuk pengukus yang berisi air kukusan ke atas dapur dan bukakan api dapur.


Sementara itu, kita sediakan pula Bahan III.

5. Campurkan santan kental @ pati santan, gula tepung gandum dan garam ke dalam periuk. Kacau rata supaya tidak bergentel-gentel. Masak di atas dapur dan terus dikacau sehinggalah adunan mendidih. Angkat dan ketepikan. 

 6. Sediakan acuan pilihan yang sudah dioles dengan minyak. 

7. Berikan di bahagian tengahnya adunan Bahan III dengan sudu.  Gunting muncung paip plastik dan benamkan di tengah-tengah adunan hijau, kemudian picit sehingga adunan naik.


8. Kukus di antara 7-10 minit.

9.Sejukkan nona manis sebelum diminati.




0 comments:

Post a Comment