Bahan-bahan yang perlu di sediakan ialah:-
- =)1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
- **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
- =)Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
- =)udang basah 100gm
- =)isi ikan kurau - 10 gram dibakar
- =)1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
- **Bahan B (dimesin)**
- =)bawang besar - 3 biji
- =)cili kering - 15 tangkai
- =)halia - 2 ibu jari
- =)lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
- =)serai - 2 batang diketuk untuk tumis
- =)asam keping - 2 keping (masuk dalam kuah)
- =)santan pekat 1 kotak / lebih
- =)1 paket kerisik
- =)1 paket kecil rempah kari
- =)bawang putih -3/4 ulas
- **Bahan Hias**
- =)limau kasturi belah 2 dan buang biji
- =)timun di racik halus
- =)tauge buang ekor (segar)
- =)jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
- =)bawang besar hiris halus
- =)lada merah/lada hijau dihiris
- =_Daun kesum / daun selasih (untuk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
- =)Kicap kipas udang / kicap manis
- ** Sambal Belacan
- =)-lada merah 5/6 biji
- =)-Belacan melaka - 30 gram dibakar
- =)Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji no moto
Cara-cara untuk buat Laksa JDT Original Asli
- (Y) rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
- **Penyediaan kuah**
- (Y) Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
- (Y) Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
- (Y) masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
- (Y) masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
- (Y) masukkan asam keping
- (Y) tambah garam dan gula untuk rasa
- (Y) masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
- **Sambal belacan**
- (Y) mesinkan semua bahan dan hidangkan
0 comments:
Post a Comment