Thursday 10 December 2015

Filled Under:

Resepi Laksa JDT Original Asli


Bahan-bahan yang perlu di sediakan ialah:-

  • =)1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
  • =)Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
  • =)udang basah 100gm
  • =)isi ikan kurau - 10 gram dibakar
  • =)1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B (dimesin)**
  • =)bawang besar - 3 biji
  • =)cili kering - 15 tangkai
  • =)halia - 2 ibu jari
  • =)lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
  • =)serai - 2 batang diketuk untuk tumis
  • =)asam keping - 2 keping (masuk dalam kuah)
  • =)santan pekat 1 kotak / lebih
  • =)1 paket kerisik
  • =)1 paket kecil rempah kari
  • =)bawang putih -3/4 ulas
  • **Bahan Hias**
  • =)limau kasturi belah 2 dan buang biji
  • =)timun di racik halus
  • =)tauge buang ekor (segar)
  • =)jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
  • =)bawang besar hiris halus
  • =)lada merah/lada hijau dihiris
  • =_Daun kesum / daun selasih (untuk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
  • =)Kicap kipas udang / kicap manis
  • ** Sambal Belacan
  • =)-lada merah 5/6 biji
  • =)-Belacan melaka - 30 gram dibakar
  • =)Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji no moto





Cara-cara untuk buat Laksa JDT Original Asli


  1. (Y) rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. (Y) Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. (Y) Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. (Y) masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. (Y) masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. (Y) masukkan asam keping
  8. (Y) tambah garam dan gula untuk rasa
  9. (Y) masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. (Y) mesinkan semua bahan dan hidangkan




0 comments:

Post a Comment