RESEPI PULUT MANGGA ENAK DAN LAZAT
Bahan-Bahan: ( 3- 4 org makan )
[#] 2 cawan beras pulut – rendam 3 jam
[#] 1 1/2 cawan santan
[#] 1/4 sudu kecil garam
[#] 1 sudu kecil tepung jagung
[#]2 helai daun pandan (disimpulkan)
[#] 3 sudu makan gula pasir
[#] Mangga Harum Manis (Apa-apa jenis mangga pun boleh janji masak ranum)
Cara Memasak:
~Masak Pulut~
[#] 1. Panaskan pengukus terlebih dahulu, kukus beras pulut hingga setengah masak.
[#] 2. Kemudian masukkan 1/2 cawan santan yang telah dicampur dengan garam serta daun pandan yang disimpul dan kukus pulut sehingga masak.
~Kuah Santan ~
[#] 1. Baki 1 cawan santan tadi dimasak bersama daun pandan, gula pasir.
[#] 2. Apabila agak mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.Bila agak pekat tutup api.
[#] 3. Sendukkan pulut ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga.
SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA
0 comments:
Post a Comment